dissabte, 30 de maig del 2009

Últimes lectures

Ja estem arribant al final...Encara us queden alguns dies per entrar els vostres últims comentaris sobre les lectures. Ja sabeu que la data límit és el 5 de juny.
Gràcies per col·laborar en aquest bloc!

dimarts, 31 de març del 2009

Lectures tercer trimestre

Us afegeixo dues noves propostes que s'afegeixen a les lectures que ja teniu pel tercer trimestre. El funcionament és el mateix. Per tant, podeu escollir un altre llibre i començar a llegir. Aprofiteu els comentaris dels vostres companys per fer la vostra segona elecció.
Més endavant ja us indicaré la data límit per entrar els vostres comentaris al bloc.
Bona lectura i bona Setmana Santa!




La metamorfosi narra la història de Gregor Samsa, un viatjant de comerç que un matí es desperta, a la casa paterna, transformat en un insecte monstruós.
Més enllà d'aquesta espantosa metamorfosi, el text de Kafka ha esdevingut un dels títols fonamentals per entendre la soledat i l'aïllament que l'autor sempre va necessitar per escriure. En darrer terme, el laberint misteriós per on es perdia Kafka potser és el mateix laberint de l'home modern; això explicaria la vigència de la seva obra.

Proposta de Sant Jordi

Com sabeu, teniu dues opcions possibles: la creació d'una sèrie de com a mínim 4 haikus o bé la creació d'un conte de terror. Tant el recull com el conte han de portar títol. Signeu els vostres textos amb un pseudònim ja que després escollirem el millor conte i el millor recull d'haikus per penjar-los al bloc. Apart, tothom qui vulgui podrà presentar els seus textos al concurs literari de St. Jordi.

Pel que fa a la presentació:

a ordinador
cos de lletra: 12
interliniat: 1,5
fulls DIN A4

A més, us dono informació que espero us sigui d'ajuda per a la seva elaboració:

HAIKUS

Recordeu que els haikus són poemes de tradició oriental que es componen de tres versos de 4, 6 i 4 síl·labes sense rima.
Tradicionalment l'haiku, així com altres composicions poètiques, buscava descriure els fenòmens naturals, el canvi de les estacions o la vida quotidiana de la gent. En l'actualitat, però, la temàtica és molt més variada i molts poetes contemporanis n'han escrit en les seves llengües maternes. Aquí en teniu alguns exemples de poetes reconeguts i d'alumnes d'altres cursos de l'institut:


Camí de sol.
Per les rutes amigues,
unes formigues.


Joan Salvat-Papasseit


Plou poc a poc,
tot s'acaba mullant
amb un bes lent....


Fred al matí,
em congela el silenci.
No hi ha ningú.

Laura Alcázar

El camp verdeja
l'herba remou la vida.
Sóc sota terra.

Lorena Balsa

Nit, estels, lluna...
Tot fosc. El cel és negre.
Només silenci.

Marta Ucar


També us he afegit un enllaç a l'apartat de "Literatura" que teniu a la part esquerra del bloc. Allà hi podreu consultar més informació i més mostres d'haikus.


CONTE DE TERROR

Molts de vosaltres heu llegit durant el segon trimestre el recull de contes de por d'Edgar Allan Poe o Dràcula de B. Stooker. Segurament algun d'ells us podrà servir d'exemple per elaborar el vostre propi conte. A més, podeu llegir el conte que us he passat fotocopiat i tenir en compte les següents indicacions:

- Planifiqueu el conte abans de començar a escriure.
- Primer de tot, perfileu la idea principal, les característiques dels personatges, l'espai i el temps. Penseu també en el tipus de narrador que utilitzareu.
- El conte ha de constar de tres parts: plantejament, nus i desenllaç.

Plantejament: presentació dels personatges, el lloc i l'època. Presentem l'inici del conflicte.
Nus: Narrem el desenvolupament de l'acció. Aquest és el cos central del relat.
Desenllaç: Expliquem el final. Pot ser que es resolgui o que admeti diverses interpretacions, és a dir, que tingui un final obert.

- Fem una primera redacció tenint en compte la coherència dels fets que expliquem, l'ordre temporal, el punt de vista i la correcta puntuació del relat.
- Llegim la primera redacció fixant-nos que no hi hagi incoherències, que la narració sigui creïble, que l'ús dels verbs i la puntuació sigui correcta. Corregim els errors ortogràfics que detectem.
- Passem el text a net.

Coses a tenir en compte especialment per al gènere de terror:

- La caracterització dels personatges i l'espai són fonamentals en el gènere de por o terror.
- L'ambientació és fonamental i sovint té lloc en edificis abandonats, solitaris i amb alguna història maleïda. A vegades, però, els espais més quotidians es podent convertir en un malson...
- Durant la narració sol donar-se una acumulació de circumstàncies que fa presagiar alguna desgràcia al lector.






divendres, 27 de febrer del 2009

Si-us-plau, signeu els vostres comentaris i reviseu-los abans de penjar-los!!!

dijous, 15 de gener del 2009

Lectures segon i tercer trimestres

Aquí teniu els llibres que podeu llegir durant el segon i tercer trimestres. Veureu que n'hi ha de gèneres diferents: intriga, terror, aventures... Se n'han de llegir com a mínim dos durant el que queda de curs. De moment, escolliu-ne un per començar a llegir ja, el que us resulti més atraient.

Podeu participar al bloc amb els vostres comentaris i opinions mentre aneu llegint. Segurament, aquests comentaris ajudaran els vostres companys a decidir la seva propera lectura. A més, tots haureu d'introduir un comentari final de la vostra lectura del segon trimestre abans del 15 de març. Aquest comentari ha de tenir els següents apartats:

-Resum
-Valoració
-Recomenació

Recordeu que la vostra participació al bloc forma part de la vostra avaluació, per la qual cosa heu de ser curosos amb la llengua. Repasseu bé els textos abans de penjar-los i, si us cal, utilitzeu el corrector ortogràfic que teniu a l'esquerra, a l'apartat "enllaços".

Espero que la vostra participació sigui ben activa!
Disfruteu de la lectura!

I no tingueu por, no us passarà el que li deia la seva mare al Quim Monzó:

El violí d'Auschwitz


Un cop reclòs al camp d’extermini d’Auschwitz, en Daniel, un luthier jueu, amaga als nazis el seu ofici de constructor de violins. Per sobreviure, els diu que és fuster, una feina amb una utilitat pràctica que li permet resistir les condicions de vida infrahumanes, i ajornar així la seva probable “eliminació”. Gran aficionat a la música clàssica, el comandant del camp descobreix la veritable professió d’en Daniel i aleshores el sotmet a una prova: li haurà de construir un violí que tingui un so perfecte. El luthier es posa a l’obra, però no es pot ni imaginar el càstig que l’espera si no compleix bé el sinistre encàrrec.

El curiós incident del gos a mitjanit


Aquesta és una novel·la que no s'assembla a cap altra. El narrador, Christopher Boone, té quinze anys i pateix una forma lleu d'autisme. Sap molt de matemàtiques i poc sobre els éssers humans i les relacions humanes. Li agraden les llistes, els sistemes, la veritat...
Odia el groc, el marró o que el toquin. Mai no ha anat sol més enllà de la botiga de la cantonada, però quan descobreix que algú ha matat el gos d'una veïna decideix iniciar una investigació. Lluny de fracassar, la recerca de Christopher, que emula el seu admirat Sherlock Holmes (el model de detectiu obsessionat amb el distanciament i l'anàlisi dels fets) qüestionarà ben aviat el sentit comú i el comportament dels adults que l'envolten.

Dràcula


El comte Dràcula abandona el seu castell de Transsilvània a fi d'escampar el seu regne de terror per tot Londres...

dimarts, 13 de gener del 2009

Raquel


Raquel és una noia de 17 anys intel·ligent i sensible, amb un alt esperit crític. Té dos problemes, però: no estima la seva família i no s'agrada ella mateixa.

Les cartes d'Anna


El pare d'Anna Aguilera, un polític molt conegut, és a la presó i l'Anna és enviada a Anglaterra, a un internat per a senyoretes.
A través de cartes, faxos i correu electrònic coneixerem l'internat, la seva companya d'habitació i les aventures de les dues amigues a la mansió dels Musgrave, sense destriar mai la imaginació de la realitat, en una aventura a l'estil de les novel·les gòtiques i dels enigmes de Sherlock Holmes, però amb música de fons dels Beatles.

El gat negre i altres relats


Un dels trets més característics en el tractament del terror dins l'obra narrativa d'Edgar Allan Poe és la barreja d'elements pròpiament terrorífics amb altres que només ho són només d'una manera indirecta.

En els relats que integren aquest volum -entre els qual es troben alguns dels més memorables de l'autor- hi ha tot un ventall de maneres d'apropar-se a la literatura de terror: espais tancats, amors fúnebres, tombes, cadàvers, i també la típica opressió psicològica que prové d'allò que és extraordinari: allò que va més enllà dels sentits i de la lògica.

Edgar Allan Poe és considerat un dels grans escriptors nord-americans. Orfe de mare i abandonat pel pare quan tenia un any, fou adoptat pel negociant de tabac John Allan, que el va fer anar a estudiar a Escòcia i a Anglaterra, on va conèixer la literatura romàntica del moment. La seva afició a l'alcohol el va portar a un procés d'autodestrucció que, finalment, li va causar la mort a Baltimore l'any 1849.

Una lectora de Txèhov


Un desastre climàtic obliga els habitants de Barcelona a confinar-se dins d'Hebrònia, recinte artificial dominat per la Societat Perfecta. La Carla, que no va conèixer el món anterior, troba un llibre amb històries de Txèkhov i es pregunta com seria la vida aleshores. Amb l'ajuda dels seus amics lluitarà per recuperar la dignitat i la llibertat perdudes.
Deixeu els vostres comentaris i opinions sobre el llibre.